English | Domov Medijsko središče Pomoč in podpora

Dodatne informacije

Irena Kuntarič Hribar, vodja sektorja za vseživljenjsko učenje in štipendiranje

 T: +386 1 369 76 04 
 F: +386 1 369 76 69 
 E: irena.kuntaric-hribar(at)gov.si 

 Sabina Trokić 
 T: +386 1 369 76 41 
 F: +386 1 369 76 69 
 E: sabina.trokic(at)gov.si

Kontaktna točka
Kažipot: VPPK Domov Pristojni organi Sistem IMI Natisni

Sistem IMI

Evropskim prebivalcem in podjetjem ponuja enotni trg številne priložnosti in prednosti. Toda za učinkovitost predpisov o delovanju enotnega trga je potrebno tesno sodelovanje upravnih organov držav članic. Takšno sodelovanje omogoča Informacijski sistem za notranji trg (sistem IMI) , ki ga je razvila Evropska komisija.

Sistem IMI je varna spletna aplikacija, ki nacionalnim, regionalnim in lokalnim organom omogoča hitro in preprosto medsebojno sporazumevanje. V sistem vstopajo na spletu, za njegovo uporabo ni potrebna dodatna programska oprema. Sistem IMI uporabnikom omogoča

  • iskanje ustreznih organov v drugi državi;
  • medsebojno sporazumevanje z uporabo vnaprej prevedenih sklopov vprašanj in odgovorov.

Sistem IMI pomaga evropskim upravnim organom najti odgovore na različna vprašanja. S tem večjezičnim elektronskim pripomočkom je sodelovanje med njimi lažje in hitrejše, manj je tudi stroškov zaradi zamud. Boljše upravno sodelovanje pomeni boljše storitve za državljane in podjetja ter izkoriščanje vseh prednosti enotnega trga.

Primer: Zaposleni ste v javni upravi na Irskem in potrebujete podatke od madžarske javne uprave. Vprašanje boste izbrali v angleščini. Madžarski upravni organ bo prebral vaše vprašanje in ponujene možne odgovore v svojem jeziku, tj. madžarščini, vi pa boste njegov odgovor ponovno prebrali v angleščini.

Pri razvijanju sistema so sodelovale države članice in se dogovorile o enotnih delovnih postopkih, ki jih ponuja sistem IMI.

V primeru spora lahko posredujejo nacionalni ali regionalni koordinatorji IMI. Osrednja služba za pomoč uporabnikom IMI je pri Evropski komisiji. 

Več o sistemu IMI si lahko preberete v  brošuri.

Kazalo  |  Politika zasebnosti  |  Pravno obvestilo  |  Avtorji Center RS za poklicno izobraževanje
Ob železnici 16, Ljubljana
T: 01 / 58 64 200 | F: 01 / 54 22 045 | E: nrp@cpi.si

©2012 NRP Slovenija. Vse pravice pridržane.